Niet Meer Zonder Jou

Niet Meer Zonder Jouw een documentare van Mijke de Jong. Aanleiding voor de film is de gelijknamige theatervoorstelling onder regie van Adelheid Roosen door Nazmiye en Havva Oral, waarin een vrijgevochten Nederlands-Turkse vrouw de confrontatie zoekt met haar moeder, een traditionele moslima. 

Film

Nazmiye: 'Ben je trots op mij? '
Havva: 'Niet in alles.'


Ruim twee jaar speelde Nazmiye met haar moeder 
Niet Meer Zonder Jou in buurthuizen en in theaters van Amsterdam tot aan New York. 'Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium - het theater - als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon - in haar territorium - Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.'

We zijn in de kleine huiskamer van Havva's flat in Hengelo. Op de bank, met gespannen gezichten, zitten de twee broers, zus, buurvrouw en dochters van Nazmiye. Ertegenover zit zijzelf met haar moeder Havva. Als ultieme daad van intimiteit spelen moeder en dochter in deze setting Niet meer zonder jou, de openhartige dialoog over religie, familie, seksualiteit, tradities, normen en waarden, aan de hand van hun gezamenlijke geschiedenis. Openlijk spreken over onderwerpen waarover vroeger nooit werd gesproken blijkt de manier elkaar ‘intimiteit aan te doen’, zodat er ruimte komt de verstikkende regels van de wij-cultuur te bevragen. Het levert veel commentaar op vanaf de bank. Er is woede, frustratie, ontroering, liefde, verwijt, maar ook herkenning en erkenning.

Regie: Mijke de Jong
Aanleiding voor de film is de gelijknamige theatervoorstelling onder regie van Adelheid Roosen door Nazmiye en Havva Oral, Niet Meer Zonder Jou
Niet meer zonder jou is een productie van Kleine Storm en Human.

Niet meer zonder jou ging op 30 september 2018 tijdens het Nederlands Film Festival in première en is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie.Havva en Nazmiye gaan op Amsterdamse wijktour met de documentaire en - op verzoek - ook het land in. Zij verzorgen bij de vertoning een nagesprek, waarbij in sommige gevallen ook zoon Mehmet aansluit om zijn verhaal te vertellen.

DATA VOLGEN

 terug naar projecten